martes, 27 de noviembre de 2018

L'ECONOMIA ROMANA



L'activitat econòmica a l'Imperi Romà bàsicament era agrícola i esclavista, els tres cultius fonamentals eren el blat, la vinya i l'olivera. A mesura que el territori creix es va desenvolupant un comerç molt important, amb una gran xarxa de calçades i ports. Això ho facilita la unificació econòmica sota una única moneda. L'artesania era l'activitat econòmica més important a les ciutats i després la mineria

És dividia en quatre seccions: 

-L'agricultura: 
Era la base de l'economia. Tenia diferents cultius: els llegums, la fruita i la trilogia mediterrània. Hi havia agricultors que treballaven petites parcel·les i hi havia propietaris de grans extensions que contractaven camperols i feien servir esclaus que havien comprat per a explotar-los. Van inventar algunes eines com l'arada, les premses i van fer servir l'ús de bous. Van inventar noves tècniques: els abonaments, el regadiu, el guaret i la rotació del cultiu.

 


-El comerç: 
Es va establir dins i fora de l'Imperi, era molt important. Importava les matèries primes a Roma i, a Roma s'elaboraven els productes. Des de la península Ibèrica grans quantitats d'oli i blat, del mar Bàltic àmbar i pells, d'Àsia espècies seda i cotó i d'Àfrica s'aconseguien els esclaus. Es va desenvolupar gràcies a una moneda única (el denari, el sesterci i els aureus) i a les comunicacions per mar, pels ports, i per terra, per l'àmplia xarxa de calçades. Va afavorir la pax romana i el creixement econòmic.

               



-L'artesania: 
Es desenvolupava a les ciutats i es produïa dins els tallers, que tenien botigues per a la venda dels productes: teixits, pa, vi, indústria alimentària,...


-La mineria: 
La solien realitzar els esclaus, i els productes principals eren: or, argent, ferro, coure, estany, plom, mercuri. A la costa s'extreia sal per conservar els aliments.

                                                                                                                      



No hay comentarios:

Publicar un comentario