lunes, 21 de enero de 2019

EL VASSALLATGE, BASE DEL FEUDALISME

-El jurament de fidelitat era un pacte entre el vassall i el senyor feudal. El vassall era un home de condició lliure que depenia d'un senyor per una relació de vassallatge i el senyor feudal era el rei.

Aquest pacte consistia en donar-li la suficient confiança i ser-li fidel al senyor feudal i el senyor havia de protegir al vassall. Aquest jurament implicava el compromís del vassall de no actuar mai en perjudici del senyor. També era conegut amb el nom de sagrament.
El vassallatge era un pacte de fidelitat que s'establia mitjançant una doble cerimònia: la cerimònia d'homenatge, en què el vassall, agenollat davant del rei, li prometia fidelitat, consell en el govern i ajuda militar i econòmica; i la d'investidura en el qual el rei entregava al vassall unes terres, feu , perquè les governés i les explotés econòmicament.

Els pactes de vassallatge als comtats catalans



-Els estaments no privilegiats eren la majoria de la població, entre ells hi havia els pagesos. La seva funció era mantenir els altres estaments; no tenien drets i havien de pagar impostos al rei i als seus senyors. Es pertanyia a cada estament per naixement, excepte els clergues.
Els pagesos vivien en pobles petits

Els feus eren atorgats pel rei als senyors feudals, i aquests es quedaven les millors terres per a ell que les treballaven els seus serfs. 
La resta de terres les repartia en lots als pagesos que li havien de pagar unes rendes (part de la collita o treballs personals a les seves terres) i als serfs.
El senyor feudal podia dictar ordres i lleis, impartir justícia, controlar els serveis com els ponts, molins..., cobrar impostos,... 
Els pagesos eren un 90% de la població, havien de treballar molt durament per sobreviure, ja que el rendiment de la terra era escàs, es practicava la rotació biennal, treballaven la meitat de la terra i l’altra la deixaven el repòs i a l’any següent canviaven. Era una economia d’autoconsum (vivien d’allò que produien), ells mateixos es teixien la roba, tallaven la fusta,...
Hi havia dos tipus de pagesos:
Pagesos lliures: podien ser propietaris de les seves terres i disposar lliurement de si mateixos. Era molt rar.
Serfs: no tenien llibertat personal i estaven lligats a la terra del senyor. No podien abandonar les terres ni casar-se ni donar herència sense el permís del senyor.

Resultat d'imatges de piràmide social feudal català


-Regnes:

- Regne d'Irlanda                  
- Regne d'Escòcia
- Regne d'Anglaterra                                     
- Regne de Dinamarca
- Regne de França
- Regnes i comtats hispànics
- Califat de Còrdova
- Regne de Borgonya
- Regne d'Itàlia
- Sacre Imperi Romanogermànic
- Estats papals
- Petits Estats italians
- Regne de Croàcia
- Regne de Polònia
- Regne d'Hongria
- Principat de Kíev

                                                   Mapa d'Europa de l'any 1000
















No hay comentarios:

Publicar un comentario